نحوه اخراج کارمند چگونه است؟

به عنوان یک کارفرما یا مدیر شرکت، نحوه اخراج کارمند و قوانین شرایط آن یکی از ضروری ترین مواردی است که نسبت به آن باید آگاه باشید. اگر در جایگاه مدیر یک شرکت باشید می دانید که اخراج کارمندان یکی از کارهایی است که برای خیلی ها انجام آن دشوار و سخت است اما وجود کارمندی که هیچ سودی ندارد و مدام به سازمان ضرر می رساند اصلا الزامی نیست. توجه نمایید که اخراج کارمند قوانین و شرایطی دارد و نباید غیر اصولی این کار را انجام دهید تا فشارهای روانی این اقدام افزایش یابد بنابراین باید با آگاهی از روش های اخراج کارمند و نکات انجام این کار چنین اقدامی را انجام دهید.

برخی اوقات این کارفرما است که مرتکب خطا می شود و به عنوان کارگر می توان از وی شکایت نمود اما در برخی مواقع این کارگر است که خطا می کند و به عنوان یک کارفرما که شاهد خطاهای وی هستید می توانید با توجه به قوانین و شرایط موجود اقدام به اخراج وی نمایید. کارمندی که هیچ سودی برای سازمان ندارد و تنها آسیب هایش به سازمان می رسد، امکان اخراج وی فراهم است و نباید نگران اخراج او باشید اما با این حال باید شرایط بهتری را برای اخراج در نظر بگیرید تا آسیب های روحی و روانی کمتر شود.

به عنوان یک کارفرما و مدیر موفق باید از روش های اخراج کارمند و قوانین آن آگاه باشید تا بتوانید این اقدام را با موفقیت و بدون هیچ‌گونه نگرانی انجام دهید.

 

قانون اخراج کارمند

در همین ابتدا ضروری است که بدانید اخراج همان فسخ یک طرفه قرارداد است اما این اخراج شرایط و قوانینی دارد که به عنوان یک کارفرما باید از این شرایط و قوانین آگاه باشید تا بتوانید این فرایند را بگونه انجام دهید که فشارهای روحی و روانی به حداقل خود برسد. زمانی که بستر اخراج کارمند فراهم شود و نکات انجام و نحوه اخراج کارمند را بدانید بهتر می توانید این کار را انجام دهید.

 

قانون اخراج کارمند

 

توجه نمایید که به عنوان یک مدیر یا کارفرما تنها زمانی می توانید به سمت اخراج کارگر بروید که وی لطمه ای به سازمان وارد کرده باشد به طور مثال به موقع در محل کار حضور نداشتن و تکرار آن، غیبت زیاد، نافرمانی، انجام کارها به صورت خودسرانه و… از جمله مواردی است که اگر تکرار شود می توان اقداماتی جهت اخراج کارمند انجام داد.

 

شرایط اخراج کارمند

زمانی که کارفرما با توجه به قوانین اداره کار اقدام به اخراج کارگر می نماید می توان گفت که این اخراج کاملا صحیح بوده و تمامی مراحل قانونی است و امکان اعتراض وجود ندارد اما اگر کارفرما بر خلاف قانون عمل کند و کارگر را به صورت غیر قانونی اخراج نماید امکان شکایت از وی وجود دارد.

افشای اطلاعات محرمانه شرکت، نقص قوانین سازمان، آسیب رساندن به ابزار و وسایل کار به صورت آگاهانه، کاهش بهره وری سازمان، سرخود بودن و غیره، از جمله مواردی است که اگر پیش بیاید، کارفرما می تواند اقداماتی جهت اخراج کارگر انجام دهد.

هر سازمانی پیش از تنظیم قرارداد قوانین و اطلاعات مورد نیاز را به اطلاع کارگر می رساند تا وی هیچ‌گاه به صورت خواسته یا ناخواسته خطایی انجام ندهد که آسیب هایی به سازمان وارد شود. اما اگر کارگر خلاف قوانین شرکت عمل کرد می توان به راحت از وی شکایت نمود.

 

اخراج کارمند به دلیل غیبت

یکی از مهم ترین دلایل اخراج کارمند غیبت غیر مجاز و بیش از حد است یعنی زمانی که کارگر بدون اینکه اطلاع دهد و به صورت خودسرانه غیبت می کند و این کار را تکرار می کند می توانید اقداماتی جهت اخراج وی انجام دهید.

اگر به عنوان مدیر شرکت با این مشکل مواجه هستید که کارمند مدام به صورت غیر موجه غیبت می کند یا غیبت هایش از حد مجاز خارج شده است، می توانید اقداماتی جهت اخراج وی انجام دهید.

 

اخراج کارمند به دلیل غیبت

 

اخراج کارمند رسمی دولت

اگر قصد اخراج کارمند رسمی دولت را دارید باید توجه نمایید که اگر خطایی از وی سر زده در ابتدا به او تذکر دهید و اگر این تذکر فایده ای نداشت و او همچنان به کارهای خود ادامه داد باید اقداماتی جهت اخراج وی انجام دهید. اما پیش از اخراج باید حق و حقوق وی را به صورت کامل پرداخت نماید.

عیدی، مبلغ مانده مرخصی، حق السعی ایام تعلیق، حق بیمه، پاداش سالانه و البته باقی‌مانده مرخصی‌های استفاده ‌نشده از جمله مواردی است که به عنوان کارفرما یا مدیر شرکت باید محاسبه کرده و سپس اقدام به پرداخت آن نمایید.

 

اخراج کارمند قراردادی

به عنوان کارفرما اگر قصد تنظیم قرارداد با کارگر را دارید باید در انتهای این قرارداد تمامی مواردی را که باید رعایت شود مکتوب کنید. موارد فسخ قرارداد در انتهای برگه قرارداد نوشته می شود که اگر هر کدام از این موارد پیش بیاید می توان بدون هیچ‌گونه مشکلی اقدام به اخراج کارگر نمود. اگر کارفرما قصد اخراج کارمند به صورت کاملا قانونی را داشته باشد باید حق و حقوق وی را به صورت کامل پرداخت نماید و سپس نامه اخراج وی را شخصا خودش بدهد.

 

اخراج کارمند قراردادی

 

اخراج کارمند پیمانی

قرارداد پیمانی از نوع قرارداد موقت است و اگر کارفرما متوجه شود که از کارگر رضایت ندارد می تواند در پایان دوره قرارداد را تمدید نکند. در حقیقت در قرارداد پیمانی فسخ قرارداد صورت می گیرد و چیزی به نام اخراج وجود ندارد.

 

اخراج کارمند بدون قرارداد

اخراج کارمند بدون قرارداد هم امکان پذیر است و هیچ مانعی برای آن وجود ندارد؛ اما توجه نمایید که اگر قصد اخراج کارمند بدون قرارداد را دارید باید حتما حق و حقوق وی را پرداخت نمایید تا پس از اخراج با مشکل مواجه نشوید.

 

روش صحیح اخراج کارمند

روش صحیح اخراج کارمند این است که خودتان شخصا این خبر را بدهید و این مسئولیت را بر عهده دیگران نگذارید. به عنوان یک مدیر یا کارفرما یک جلسه خصوصی با کارمند بگذارید و بدون آوردن دلیل یا همدردی باید به او بگویید که اخراج شده است؛ زیرا اگر به عنوان یک مدیر تلاش های خود را قبلا کرده باشید و تذکرات لازم را داده باشید دیگر نیاز به توضیح نیست.

سعی کنید که جلسه را کوتاه برگزار کنید و اصلا وارد جنگ و جدال یا بحث و گفتگو نشوید. این جلسه پر از تنش است و نباید به هیچ عنوان مسائل دیگری را عنوان کنید که بحثی راه بیفتد.

سعی کنید که یک جمله مناسب پیدا کنید تا هم بتوانید به صورت خلاصه برای تشکر از وی بیان کنید و هم بتوانید کمی او را آرام کنید. تشکر و قدردانی از مهم ترین کارهایی است که به عنوان یک کارفرما و مدیر باهوش باید انجام دهید.

اگر کارمند نیاز به دلیل داشت حتما به صورت کاملا منطقی دلایل اخراج را بیان کنید و از او بخواهید که با گوش شنوا و با سکوت کامل به صحبت هایتان گوش دهد.

 

جمع بندی

پیشتر راجع به نحوه اخراج کارمند در سایت میلاد فلاح خواندید و حالا به عنوان یک مدیر یا کارفرما که قصد اخراج کارمند خود را دارید باید توجه نمایید که این اخراج را به صورت کاملا قانونی و از طریق روشی درست انجام دهید. توجه کنید که اخراج کارمند جزو کارهایی است که در هر صورت موجب ناراحتی کارمند شرکت می شود اما باید تلاش کنید تا آن را بگونه ای بیان کنید که این میزان ناراحتی یا تنش ها به حداقل خود برسد. توجه نمایید که اگر قصد اخراج کارمند را دارید حتما حق و حقوق وی را به صورت کامل پرداخت نمایید.

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در print

میلاد فلاح

میلاد فلاح بیزینس کوچ و مدیر عملیاتی آماده همکاری با سازمان ها و مدیران کسب وکارها ، با استفاده از روش های نوین و کاملا کاربردی و موثر برای دستیابی سریع تر شما به نتایج عالی می باشد ،برای دریافت مشاوره حضوری و آنلاین و تعیین وقت مشاوره با کارشناسان ما در ارتباط باشید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *